Thursday, 21 November 2013

Rahsia Langsing Dengan PantasAssalammualaikum & selamat malam semua. dah lama dah biar kan blog ni..bersawang2 dah ni..hehe..okay la arini nak share sikit tips kurus dengan cepat.. hah CEPAT? boleh ke?


Yela bila cite bab kurus semua nak cepat je kan. Nak result yang PANTAS. Meh saya perkenalkan anda dengan OMEGA GUARD SHAKLEE..
Perumpamaan antara OMEGA GUARD & LECITHIN SHAKLEE.

=========
Lecithin umpama naik kereta. Murah tapi kesannya lambat
Omega umpama naik kapal terbang. Mahal tapi kesannya cepat.
=========


KENAPA OMEGA GUARD LEBIH CEPAT KESANNYA??

Bagaimana Asid Lemak Omega-3 boleh membantu mengurangkan berat badan?
Bagaimana Asid Lemak Omega-3 boleh membakar lemak?

Asid Lemak Omega-3 memberikan kesan positif pada metabolisme dan keupayaan badan untuk membakar lemak, selain itu ia juga turut memberi kesan kepadapenghasilan pelbagai hormon termasuk leptin.

Okay...apa plak leptin tu? 


Leptin adalah hormon yang memberi kesan kepada selera makan. Hormon leptin yang terdapat dalam tubuh manusia berfungsi menghasilkan sel lemak dan berperanan memberi amaran kepada individu sama ada tahap pengambilan makanan yang diambil sudah mencukupi atau berlebihan.

Berikut info ringkas tentang hormon leptin :

  • Leptin membantu mengawal selera makan dan metabolisme.
  • Leptin adalah sejenis hormon yang adipose-generated, yang bermaksud dihasilkan oleh lemak badan. 
  • Leptin menghantar isyarat kepada otak supaya menghadkan rasa lapar. 
  • Semakin rendah tahap leptin, semakin mudah seseorang itu berasa lapar
  • Rangsangan leptin mengurangkan aktiviti neuropeptida Y, iaitu neurotransmitter yang boleh mencetuskan refleks kelaparan. 
  • Neuropeptida Y pada tahap yang tinggi juga boleh mengurangkan pengeluaran tiroid, yang mana tiroid boleh memberi kesan yang negatif terhadap metabolisme.
Kesimpulannya, asid lemak Omega-3 membantu mereka yang sedang berdiet atau berhasrat untuk mengekalkan hatta menurunkan berat badan kerana kesannya dalam mengurangkan selera makan dengan meningkatkan hormon leptin yang mengawal tahap kelaparan disamping ia sendiri berupaya untuk membakar lemak.

Mengawal tahap kelaparan adalah antara perkara penting dalam kejayaan diet. Ramai yang 'tewas' dalam usaha untuk diet kerana gagal mengawal selera makan. Rasa lapar akan mendorong kita untuk makan. Apabila rasa lapar dapat dibendung, proses diet akan menjadi lebih mudah dan tidak 'menyeksakan'.

Kebanyakan orang mengamalkan diet dengan cara kurang makan, tetapi dalam masa yang sama perasaan untuk makan membuak-buak. Tu sebab kadang-kadang bila nafsu menguasai..diet hilang ntah ke mana..melantak sepuas hati..ala-ala balas dendam gitu..

Dengan kesan yang dapat Omega-3 berikan terhadap hormon leptin, cabaran untuk mengawal selera makan lebih mudah dan berlaku secara semulajadi.

Walaubagaimanapun, perlu disedari..hanya dengan pengambilan asid lemak omega-3, berat badan tidak akan turun seperti magik..pengambilan makanan tetap perlu dikawal dan senaman tetap perlu diamalkan.
Kita ni selalu nak magik je..'Tinggg' terus nak jadi apa yang kita nak. Semua dalam hidup ini perlu pada usaha ! Kalau setiap kali makan melantak seperti tak makan sebulan..macamana nak kurus ???

Tips mudah untuk memastikan tahap leptin kekal tinggi dan menyimpan ketagihan di bawah kawalan adalah TIDUR LENA!! Semasa tidur, tahap leptin secara semulajadi meningkat !*credit to VitaminSihatCantik.com

=============

Nak Kurus? Boleh. Yang paling penting dengan cara yang SIHAT ye. JOM BERUBAH KEPADA YANG LEBIH SIHAT. 

===========================
Pakar Kesihatan & Kecantikan Anda
Ikasyafiqah Muhamad
013.275.9690 (whatsapp)
richiqasapphire@gmail.com


No comments:

Post a Comment